اعلام حریق و انواع سیستم های 2019

انواع سیستم های اعلام حریق
سیستم های اعلام حریق به سه دسته زیر در پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند:
- سیستم های متعارف (Conventional)
- سیستم های آدرس پذیر/آدرس پذیر هوشمند
- سیستم های بدون سیم
سیستم های کانوشنال یا متعارف
سیستم های متعارف به دلیل سادگی در راه اندازی و تعمیر نگهداری و همچنین مقرون به صرفه بودن مورد استفاده قرار می گیرند. دراین سیستم ها مطابق استاندارد تا ماکزیمم 32 کاشف و شستی ها که یک منطقه را پوشش می دهند قرار می گیرد. این تجهزات در قالب یک مدار به هم پیوسته، به مرکز کنترل متصل می شوند. بنابراین هر مدار برای یک منطقه یا یک زون جغرافیایی می باشد. در این نوع سیستم ها، تشخیص آلارم یا خطا بر اساس تغییرات جریانی می باشد. شکل زیر پیکره بنده سیستم های متعارف (Conventional) را نشان می دهد.
این سیستم ها همچنین دارای یک مجموعه مدارهای خروجی هستند. به زون های ورودی فقط تجهیزات ورودی نظیر انواع کاشف ها و شستی های اعلان حریق و به مدارهای خروجی فقط تجهیزات خروجی نظیر آژیر ها و فلاشرها متصل می شوند. تعداد زونهای ورودی بسته نوع برند دارد.
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر
این سیستم ها دارای دقت بالا در شناسایی حریق و خطای محل وقوع آن ها هستند. در سیستم اعلان حریق آدرس پذیر بر خلاف سیستم های متعارف، چینش قطعات به صورت یک حلقه یا لوپ می باشد. در سیستم آدرس پذیر هر تجهیز آدرس منحصر به فرد خود را دارد و با مرکز کنترل در ارتباط است. این ارتباط از طریق پروتکل های ارتباطی صورت می پذیرد. پروتکل های بین تجهیزات اعلان حریق و مرکز کنترل آدرس پذیر ساخت هر سازنده با هم متفاوت است. به همین دلیل سازگاری بین سازندگان مختلف وجود ندارد. شکل زیر پیکره بندی سیستم های آدرس پذیر را نشان می دهد.
مقاله نحوه کار پرتکل ESP سیستم آدرس پذیر تجهیزات شرکت HOCHIKI
مطابق استاندارد NFPA72 برای حداکثر تعداد تجهیزی که می توان در لوپ آدرس پذیر جانمایی کرد، محدودیتی وجود ندارد. استاندارد این موضوع را به سازنده مرکز کنترل و توصیه های آنها واگذار کرده است. همانطور که در شکل زیر می بینید به صورت نرم افزاری می توان لوپ آدرس پذیر را ناحیه بندی یا زون بندی کرد.
حداکثر طول لوپ آدرس پذیر در سازندگان مختلف متفاوت است. معمولا در برگه داده های فنی یا Datasheet حدود 1500 تا 3000 متر اعلام می شود. این طول لوپ بستگی به عوامل متعددی نظیر تعداد تجهیزات روی لوپ و نیز ضخامت کابل مورد استفاده دارد. در زمان طراحی سیستم های آدرس پذیر حتما باید از نرم افزار های محاسبه گر لوپ که توسط سازنده ارایه می شود استفاده کنید.
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر هوشمند
ساختار سیستم های آدرس پذیر هوشمند یا آنالوگ همانند سیستم های آدرس پذیر معمولی است. مهمترین تفاوت ویژگی ها و امکانات نرم افزاری بیشتر و قوی تری است که در زمینه تعمیر نگهداری ارایه می دهد. عملکرد کاشف ها در سیستم های متعارف و آدرس پذیر معمولی به صورت صفر و یک است. یعنی در شرایط عادی و یا در شرایط هشدار قرار دارند. اما در ساختار داخلی مرکز کنترل و تجهیزات آدرس پذیر هوشمند (آنالوگ) از ریز پردازنده ها استفاده شده است. از آنجایی که کاشف های هوشمند به صورت پیوسته معیار های محیطی را اندازه گیری می کنند و برای تصمیم گیری به سیستم کنترل مرکزی گزارش می دهند، به این سیستم ها هوشمند نیز گفته می شود.
سیستم های اعلام حریق بیسیم
سیستم های بی سیم را به نوعی می توان همان سیستم های آدرس پذیر در نظر گرفت. تنها تفاوت این است که بین ورودی ها و خروجی ها و مرکز کنترل ارتباط الکتریکی و سیم کشی وجود ندارد. این ارتباط با استفاده از امواج رادیویی با مرکز کنترل برقرار می شود. درسیستم های بیسیم، نظیر سیستم آدرس پذیر تمامی تجهیزات دارای آدرس منحصر به فرد هستند و محل دقیق هشدار یا خطا را مشخص می کنند. عملکرد این نوع سیستم نیز می تواند به صورت معمولی یا آنالوگ باشد. شکل زیر پیکره بندی سیستم های بی سیم را نشان می دهد.
از جمله کاربردهای سیستم بیسیم می توان به موزه ها، بناهای تاریخی، کمپ های موقت و ساختمان های و فضاهایی که امکان سیم کشی ندارد اشاره کرد. در مراکز صنعتی به دلیل احتمال تداخل امواج و اختلال در عملکرد سیستم کنترلی این مراکز، استفاده از این سیستم ها با استقبال کمی رو به رو شده است. اما استفاده از آن ها در بسیاری از پروژه های ساختمانی و تجاری، به دلیل سهولت نصب و راه اندازی، در حال گسترش است همانند شکل زیر.
دیدگاهتان را بنویسید